Squeeze Play

San Francisco, CA

Two units of live/work space are wedged into a narrow mid-block site in a dense, industrial part of the city of San Francisco. The only feasible way to meet the demand for space is to maximize the square footage within the possible minimum lot size, provided that the maximum square footage is allowed by city zoning constraints.

Similar to the act of opening the lid of the suitcase, the southeast “party” wall is pushed away from the lot line to allow the only source of light and air into the interior volume and create a “shared volume.”

Observing the passage of liquid through a small opening in a test tube, “flow” is seemingly reduced by pressure from below. The remaining liquid in the tube clings to the side surface as a result of molecular attraction slowing its movement further. This series of experiments has become the internal logic guiding the design of space, volume, and flow.

Design Team:
Raveevarn Choksombatchai, Antje Steinmuller, Chenglong Tsai, Aimee Chang, and Nicola Probst

Honors and Exhibitions:
The 49th Annual Progressive Architecture Award, Squeeze Play, San Francisco, CA—2002

Press:
Squeeze Play, Architecture, the 49th P/A Award Issue, 01—01/01/2002